Klimaatvluchtelingen

Stel je voor. Je woont in Iran. Nou ja, wonen, je probeert te overleven in Iran. Je hebt nauwelijks water, alleen een zandvlakte als omgeving. Buiten is de gevoelstemperatuur 72 graden Celsius en binnen heb je geen airconditioning. Dit zijn geen menselijke omstandigheden, maar er zijn mensen die er wel mee te maken hebben. En dit komt allemaal door klimaatverandering. En het erge is, deze mensen kunnen niet vluchten. Ze hebben geen andere plek om heen te gaan, want een klimaatvluchteling is niet officieel een vluchteling.
Wanneer ben je een vluchteling?
De definitie van een vluchteling is: “Iemand die vanwege een gegronde vrees voor vervolging wegens zijn ras, godsdienst, nationaliteit, het behoren tot een bepaalde sociale groep of zijn politieke overtuiging zich buiten het land bevindt waarvan hij de nationaliteit bezit en niet in staat is of, vanwege deze vrees, niet bereid is een beroep te doen op de bescherming van dat land.”
Als je vlucht vanwege klimaatproblemen ben je dus officieel geen vluchteling. Je kan op grond daarvan dan ook geen asiel aanvragen.

Klimaatvluchtelingen
Er zijn nog veel meer soorten klimaatvluchtelingen dan degene die in het voorbeeld wordt genoemd. Denk naast te hoge temperaturen aan mensen die hun huis moeten ontvluchten door een overstroming. Dit is ook een gevolg van klimaatverandering, de zee spiegel stijgt door het smelten van ijskappen. Maar ook hierbij wordt je niet officieel gezien als vluchteling en heb je geen plek om naar toe te gaan. En dakloos zijn betekent meestal ook geen goede toekomst hebben.

Oorzaak
De oorzaken dat we te maken krijgen met  klimaatvluchteling  Klimaatverandering is weer de oorzaak van milieuvervuiling. Dit komt vooral door CO2 uitstoot van auto’s, bedrijven en vliegtuigen. Een ander voorbeeld dat veel schadelijker is dan mensen denken zijn bijvoorbeeld kolencentrales. Kolencentrales stoten CO2 uit, dit is iets wat de meeste mensen weten, maar wat vaak over het hoofd wordt gezien is dat deze centrales ook zorgen voor opwarming van zeeën. Zo verwarmen de zeven kolencentrales in Nederland de Waddenzee.

Gevolg
De opwarming van de zeeën leidt tot de stijging van de zeespiegel. Dit komt doordat door de opwarming ijskappen smelten. Vooral bij het smelten van permafrost stijgt de zeespiegel, dit kan wel 6 meter schelen. Het stijgen van de zeespiegel zorgt weer tot veel problemen zoals overstromingen. Er wordt verwacht dat in het jaar 2300 de zeespiegel definitief 4 meter is gestegen. Dit komt ook door de opwarming van de aarde, die ook alleen maar toe neemt. Dit kan je zien in de grafiek hiernaast.

In Nederland hebben we niet zo veel problemen met de stijgende zeespiegel. Dit komt doordat we goede dijken hebben. Nederland staat dan ook bekend om de projecten met water. Er zijn echter heel veel landen die geen goede dijken hebben. Vooral de armere wijken van steden of in ontwikkelingslanden hebben ze veel sneller last van overstromingen.
Hier zie je een grafiek van de opwarming van de zeeën. De drie lijnen geven allemaal een andere meetstation weer. Zoals af te lezen van de grafiek is de temperatuur sinds 1950 tot 2006 fors toegenomen.
(1 graad is al veel meer dan je denkt, 4 graden kan een  stijging van 4 meter opleveren)


Om aan te geven dat de opwarming van de zeeën leidt tot stijging van de zeespiegel heb ik een hiernaast een grafiek over Den Helder, maar ook meteen mondiaal. Hier is duidelijk van af te lezen dat de zeespiegelhoogte is toegenomen.








En zoals je kan zien in de grafieken hiernaast is de zeespiegelstijging in Den Helder een bijna net zo groot probleem als in New York. Duidelijk dus echt een mondiaal probleem.






Orkanen worden ook beïnvloed door klimaatverandering. Door de opwarming van de zeeën worden de orkanen heftiger. Wervelwinden ontstaan boven zee als deze een temperatuur van 26 graden Celsius of hoger heeft. In het Caribisch gebied is de temperatuur echter 28 tot 30 graden Celsius. Dit is 2 graden Celsius warmer dan eerst, door de opwarming van de zee. Deze stijging klinkt klein, maar dat is het zeker niet. Een stijging van 2 graden Celsius zorgt namelijk dat een eventuele wervelwind hogere windsnelheden zal bereiken en veel gevaarlijk zal zijn. Kustgebieden kunnen worden verwoest en zo als te verwachten leidt dat weer tot veel vluchtelingen. Klimaatvluchtelingen.
Opvallend aan de orkanen is dat het er de afgelopen tijd steeds meer worden. Dat kan je zien in de grafiek hiernaast. Het lijkt onderzoekers logisch dat dat ook te maken heeft met klimaatverandering, maar het is nog niet officieel aan te tonen.




Wat als een klimaatvluchteling juridisch wordt erkend?
Op dit moment word een klimaatvluchteling juridisch dus nog niet erkent. En dat terwijl deze mensen wel het recht hebben geholpen te worden, ze vluchten niet voor niets. Het probleem is alleen dat als de klimaatvluchteling word erkend, het gevolg niet te overzien zal zijn. Er zullen heel veel vluchtelingen bij de nu al niet houdbaar grote stroom komen. Daarnaast is het ook moeilijk te bepalen wanneer iemand een klimaatvluchteling is of bij de gewone migratie stroom hoort. Word je een klimaatvluchteling genoemd als je vlucht voor een opkomende zee die binnenkort jouw huis zal doen overstromen of alleen als een orkaan je huis al heeft verwoest? Telt de opkomende zee wel als iets om voor te vluchten of wordt er alleen gekeken naar orkanen en tsunami’s? Dit zijn allemaal moeilijke punten, maar het is wel belangrijk dat we denken aan de mensen die wonen op een eiland en nog nooit in een auto hebben gereden. Deze mensen helpen zowat niet mee aan de klimaatverandering, maar moeten wel de gevolgen zien door dus bijvoorbeeld een eiland dat onder water komt te staan. Een voorbeeld hiervan is een Kiribatiaanse man die asiel heeft aangevraagd in Nieuw-Zeeland. Zijn huis en leefomgeving worden bedreigd door de stijgende zeespiegel. Zijn verzoek op asiel is echter afgewezen, maar hij is van plan om in hoger beroep te gaan. (Link naar het verhaal in de bronnen)

Ethiek
Iedereen kan een steentje bijdragen om de uitstoot van CO2 en andere milieuvervuilende dingen tegen te gaan. Om voor het milieu goed te handelen is een ethische keuze. Je doet dit niet alleen voor jezelf, maar ook voor de rest van de wereld. En een bijdrage hoeft niet groot te zijn, zo helpt het al om altijd met de fiets naar school te gaan in plaats van met de auto, scooter of de trein. En je bent extra goed bezig als je zelfs in de regen deze keuze maakt, dan heb je duidelijk wat over om goed te handelen.

Conclusie
Uit dit artikel is gebleken dat klimaatvluchtelingen een serieus probleem zijn en hier ben ik het dan ook zeker mee eens. Ze vluchten onder andere voor te hoge temperatuur, overstromingen en orkanen. Deze komen allemaal door de klimaatverandering. De aarde warmt op en zo ook de zeeën wat weer tot de stijging van de zeespiegel leidt. Klimaatvluchtelingen worden juridisch niet erkent en het is de vraag of dat zal gebeuren, maar wat zeker is, is dat er de laatste tijd meer aandacht aan wordt besteed en dat is een goed begin.

Bronnen

Reacties

Populaire posts van deze blog

Intro